Hírek

A bölcsődei dolgozóknál még nagyobb a káosz, mint a tanároknál - Portfolio.hu


A portfolio.hu a pedagógus béremelést körbejárva, kiváncsi volt a bölcsődei terület béreire is.

Szűcs Viktória BDDSZ elnök a portfólio.hu újságírójának részletesen beszámolt a bölcsődei dolgozók bérezésének kusza és átláthatatlan rendszeréről, a tanárbéremelési koncepció bölcsődei vonatkozásairól. (Az interjú időpontjában még nem volt kihirdetve a pedagógusbérek 2024. évi emeléséről szóló 3/2024. (I.18.) és a 4/2024 (I.18.) Kormány. rendelet)
 

Kérdőív a telemedicinális ellátás hatásairól a bölcsődei intézményekben

2022. januárjában több tucat jelzés érkezett a BDDSZ-hez a telemedicinális ellátás visszásságaival kapcsolatban. A következő hónapban az akkori minisztériumunk szervezésében a BDDSZ kezdeményezésére szakmai találkozóra került sor a gyermekorvosok részvételével.  Ekkor ígéretet kaptunk a tárca részéről, hogy az egyeztetések folytatódnak, de ahogy lenni szokott, ez nem történt meg.

Nemzetközi támogatás a rendszeres minisztériumi egyeztetések érdekében

Jól látszik, hogy az egységes, ágazati bértábláig hosszú és kanyargós az út, de úgy tűnik, hogy még a rendszeres egyeztetésig is rögös. Akadályokkal nehezített annak elenére, hogy a Kjt. szerint az ágazati miniszternek egyeztetési kötelezettsége van a reprezentatív szakszervezetekkel. Ezért is volt nagy az öröm, hogy 2022-ben is reprezentatív szakszervezet lettünk.

Levél a Minisztériumnak-Közös nyilatkozat kérése

Ahogy arról beszámoltunk, a május 3-i minisztériumi egyeztetést követően 2023. május 23-án a BDDSZ vállalásának megfelelően elküldte az alapvetéseit és a részletesebben kidolgozott javaslatait levélben a KIM felé. A levél utolsó mondata szerint a BDDSZ felhatalmazott tárgyalói készek az egyeztetés folytatására, melyre vonatkozóan várják a minisztérium szíves meghívását

Tisztségviselői továbbképzés 2023.05.18-19.

Idén is két napos továbbképzést tartottunk a BDDSZ tisztségviselőinek. A Ráckevei Duna Relax Hotelben 44 fő részvételével jó hangulatban és hasznosan telt az idő. 

1. nap

A nap nagy része a kommunikációról szólt. Szatmári Lajossal (T-Net Szakszervezet-elnök, SZEF-alelnök) olyan kérdésekben merültünk el, mint hogy miért "kell" jól kommunikálni, mint jelent maga a kommunikáció fogalma, melyek a kommunikáció alkotóelemei, milyen zavaró tényezők nehezítik azt. 

Együttműködő partnerség a gyermekekért-Szakmai konferencia

A Gordon Intézet 2023.05.24-én tartotta szakmai konferenciáját a MÁRAI KULT Művelődési Házban. A szakmai nap otthonát nyújtó intézmény patinás termében kezdődtek az előadások. A nyitó előadásokban szó esett a Gordon Módszer szerepéről a szakmai kommunikáció fejlesztése során, kihangsúlyozva az őszinte kapcsolódás képességének kulcsszerepét.

Egyeztetés az egységes bölcsődei bértábláról – első forduló 2023.05.03.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Családpolitikáért felelős helyettes államtitkárának – régóta várt – meghívására, több hónap várakozás után 2023. május 3. napján sor került az első tárgyalásra az egységes ágazati bértábla ügyében.

Az egyeztetésen a BDDSZ-t Szűcs Viktória elnök és Scheer Ferencné ügyvivő képviselte.
A minisztérium részéről részt vett: Dr. Beneda Attila helyettes államtitkár, Kovácsné Bárány Ildikó főosztályvezető, Dr. Erőssné dr. Nacsa Olga osztályvezető.