• Bölcsődék Napja 2024

Köszöntő Bölcsődék Napjára 2024

Köszöntő Bölcsődék Napjára 2024

2024.04.18. cs - 11:22
Posted in:

KÖSZÖNTŐ A 172 ÉVES MAGYARORSZÁGI BÖLCSŐDEI ELLÁTÁS DOLGOZÓI RÉSZÉRE

2024. ÁPRILIS 21. A BÖLCSŐDÉK NAPJA ALKALMÁBÓL

 

Kedves Bölcsődei Dolgozók!
 

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm a 172 éves magyarországi bölcsődei hálózat valamennyi egykori és jelenlegi dolgozóját Bölcsődék Napja alkalmából! Idén tizenötödik éve ünnepelhetjük hivatásunkat, mely ünnep egyben lehetőséget ad számunkra a visszaemlékezésre, a szakmai eszmecserékre, illetve a bölcsődei szakmában dolgozók munkájának elismerésére.

Bölcsődék Napján a bölcsődei dolgozókra fókuszál a társadalom figyelme. Egy nap, amikor az intézmény zárva tarthat, amikor a dolgozók érezhetik, hogy az ő munkájuk is fontos, elismerésre méltó. Egy nap amikor bizonyosan számot vetünk arról, hogy honnan indult ez a szakma, hol vagyunk most és hová tartunk a szakmai fejlődésben: Jó-e az az irány, amerre tartunk? Tudjuk-e egyáltalán, hogy merre tartunk? Illetve akarjuk-e tudni, és befolyásolni azt, vagy csak sodródunk...

Fontos kérdések ezek, melyekre közös válaszokat kell adnunk...

Nálunk, a bölcsődei dolgozók szakszervezetében, minden nap a bölcsődei dolgozók jelenéről és jövőjéről szól: a munkafeltételeikről, életkörülményeikről, erkölcsi és anyagi elismerésükről. Tevékenységünk során számos egyéni és kollektív ügyben nyújtunk segítséget a hozzánk forduló tagoknak.

Ágazati szintű érdekképviseleti munkánk során továbbra is kiállunk az azonos bérezési elveken nyugvó anyagi megbecsülés, illetve a biztonságos bölcsődei munkahelyek kialakítása mellett. Fontos küldetésünk a bölcsődei dolgozók egészségét és biztonságát nem veszélyeztető munkavégzési feltételek biztosítása. A látszólag szép és rendben lévő, de szakmailag hibás építészeti kialakítások megszűntetését, valamint a dolgozók vázizomrendszeri egészségét megőrző akkreditált továbbképzések indítását tűztük ki célul, annak érdekében, hogy a dolgozók egészsége rövid-, illetve hosszútávon biztosított legyen.

Idéntől nehezíti munkánkat az, hogy a kormány egy adminisztratív eszközzel, a szakszervezeti tagdíj munkáltatói levonásának tilalmával akadályozza, hogy erőforrásainkat kizárólag az érdekképviseleti feladatokra fordítsuk. Ezért kérem tagjainkat ne nézzenek félre, hanem tudatos állampolgárként, munkavállalóként álljanak e kérdéshez, illetve a kollektív szakszervezeti/érdekképviseleti ügyekben aktív, cselekvő magatartással segítsék a közös célok, törekvések elérését. Akik pedig még nem tagok, csatlakozzanak! Egyedül porszemek, közösen viszont hegyek vagyunk!

Elődjeink példát mutattak, elszántságból, szakmaiságból, gyermekközpontúságból. Csak néhány név azok közül, akik ma már nem lehetnek velünk: Akócsi Ágnes, Dr. Polónyi Erzsébet, Kabainé dr. Huszka Antónia, Keresztúri Mária, Forrai Katalin, Stróbl Mária, Dr. Koncz József mindannyian egyedi szakmai elhivatottsággal, többen közülük hosszú évtizedekig képviselték a bölcsődék ügyét. Mellettük említek azon nyugdíjas kollégáink közül jónéhányat, akik hosszú évtizedeken keresztül építőkövei voltak hivatásunknak. Valamennyien országos ismertségre és elismertségre is szert tettek: Vokony Éva, Rózsa Judit, Dr. Korintus Mihályné, Mester Jánosné. A mi feladatunk, hogy kövessük őket.

Nem lesz könnyű évünk, ezért Bölcsődék napja alkalmából azt kívánom, hogy éleslátásunkat soha ne engedje befolyásolni a külcsíny, a megfélemlítés, vagy egy hangzatos ígéret. Mindig nézzünk a dolgok mögé, és érezzük magunkénak a szakmánk, illetve a hazai bölcsődei ellátásban dolgozók minőségi foglalkoztatásának ügyét, ami a dolgozók jobbléte mellett, a gyermekek mindenek felett álló érdekét és a családok támogatását szolgálja.

Köszöntőm végén engedjék meg, hogy a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete nevében szívből gratuláljak azoknak a bölcsődei dolgozónak, akik kimagasló szakmai munkájuk elismeréseként ezen a jeles napon országos, vagy helyi díjazásban, illetve kitüntetésben részesülnek! Továbbá kívánok mindannyiuknak további szakmai és előmeneteli sikereket, nélkülözésmentes hétköznapokat, jó egészséget és családi életükhöz sok boldogságot!

     

Budapest, 2024. április 18.                              

                                           

                                                   Nagyrabecsüléssel és szolidaritással:  

                                                                                                 Szűcs Viktória, BDDSZ elnök

                                                                                                        bölcsődei szakember

                                                                                             egy bölcsődés gyermek édesanyja

Letölthető dokumentum