• összefoglaló bizt mh kampány

Összefoglaló a Biztonságos munkahelyet kampányáról és a BDDSZ nyereményjátékáról

Összefoglaló a Biztonságos munkahelyet kampányáról és a BDDSZ nyereményjátékáról

2024.06.13. cs - 09:55
Posted in:

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, 2023. novemberében új Bölcsődei Szabvány lépett életbe. 
A szabvány követelményei érvényesek:

  • új bölcsődeépület építése,
  • más rendeltetésű épület bölcsődei rendeltetés céljára történő átalakítása során,
  • bölcsődék felújítása,
  • helyreállítása (újjáépítése)
  • átalakítása,
  • korszerűsítése és bővítése esetén!

Mindezzel együtt az ország tele van olyan intézménnyel, mely nem felel meg sem a mostani, sem a 2011-2022 között hatályban lévő szabvány előírásainak.

A BDDSZ érdekvédelmi tevékenysége során folyamatosan figyelmet fordít a bölcsődei munkahelyek biztonságossá tételére, hiszen mind a munkavállalók, mind a kisgyermekek igénye ezt követeli. A 2021-ben és 2022-ben készült tanulmányainkban részletesen foglalkoztunk azzal is, hogy a különböző munkaállomások kialakítása milyen hatással vannak a dolgozók vázizomrendszerére, így az egészségükre. 

Mindezek vezettek oda, hogy elindítsuk 3 hetes kampányunkat, hogy az új szabványra irányítsuk az ágazat figyelmét. Vizuális és szöveges anyagokkal mutattunk be néhányat az előírások közül. 

bizt. mh 1

"Az elöltöltős mosó- és szárítógép a fix padozathoz képest 50 cm-rel legyen  megemelve vagy magasított kialakítású legyen." Ez csökkenti a mosodában  dolgozók vázizomrendszerére nehezedő terhelését. Álló helyzetben, egy 60 kg-os nő esetén a porckorongra 40 kg-os terhelés nehezedik. Ha ugyanez a nő előrehajol majdnem a földig, a porckorongra nehezedő terhelés 240 kg-ra növekszik.

bizt mh 2

"A WC-csészék közé oldalfal, paraván NEM építhető." Ebben az életkorban   még erős a szeparációs szorongás, így ha a kisgyermek nem   látja a   kisgyermeknevelőt, az könnyen megijesztheti, ráadásul a paraván   akadályozza a felnőttet is, hogy minden helyzetből rálásson a gyermekre. 

 

"1 db beépített gyermekfürdőkád (120*70) vagy zuhanytálca (80*80), legalább 21 cm mélységgel, 80 cm peremmagassággal, a lábazatnál legalább 15 cm mély és 40 cm széles belépővel a lábfej számára, kevert vízzel, flexibilis zuhanycsővel, beépített szappantartókkal, kapaszkodóval." A 80 cm-re megemelt gyermekfürdőkád/zuhanyzó, a lábfej számára kialakított megfelelő méretű belépő és a gyerek számára kialakított kapaszkodó szintén a kisgyermeknevelő vázizomrendszerét érő terhet csökkenti azzal együtt, hogy a felnőtt biztonságos és stabil állása garantálja egyedül a gyerek biztonságát!

"Mosható, fertőtleníthető pelenkázószekrény (lehetőség szerint betolható lépcsős kialakítással), amelyeket közvetlenül a kád/zuhanytálca mellé, lehetőleg jobb oldalra (2 pelenkázó esetén mindkét oldalra) kell helyezni." A közvetlen egymás melletti elhelyezés garantálja, hogy a legrövidebb ideig kelljen megemelve tartani a gyermeket és az áthelyezés során a derénak ne kelljen rotációs (csavarodó) mozgást végeznie, az azonos magasság (80 cm) miatt nem kell még magasabbra emelni vagy alacsonyabban megtartani őt, amik együttesen szintén  a kisgyermeknevelő teljes vázizomrendszerét védik. A betolható lépcsős kialakítás egyik részről megkíméli a felnőttet az emeléstől, a másik részről az egy mozdulattal a helyére tolható lépcső nem lesz útban a munkafolyamat befejezése után, illetve nem is jelent baleseti kockázatot.

bizt mh 3              bizt mh 5              

 

 

 

 

 

 

"1 db felnőttkézmosó hideg-meleg vízzel, egykarú keverő csapteleppel. Kettő vagy négy (lásd szabvány) gyermekmosdókagyló. A gyermekmosdókagyló peremmagassága 40-45 cm, felette fektetett helyzetben egybefüggő törésbiztos tükör legyen." A kisgyermeknevelőnek napjában rengetegszer kell megmosnia a kezét a különböző munkafolyamatok előtt és után (esetenként közben), ezért szükséges a felnőtt magasságához kialakított mosdó is a gyermekfürdőszobában. Az egybefüggő, fektetett tükör pedig segíti, hogy a gyermek "törés" nélkül lássa a hátteret, mely látvány hozzájárul a gyerek saját testhatárainak pontosabb beméréséhez. 

bizt mh 5

A kampány egyik célja minndenképp az volt, hogy a területen dolgozók figyelmét a BDDSZ ergonómiai védelmet biztosító javaslatait is tartalmazó MSZ 24203-7:2023-as számú új szabványra irányítsuk. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körben érjük el az ágazatban dolgozókat, a kampányt összekötöttük egy kvízzel.
A kvízt csupán a válaszadók 43 %-a töltötte ki helyesen.
Ez az eredmény önmagában is jelzi, hogy a tudás bővítése és a szemléletváltás nagyon fontos, s ha még azt a tényezőt is hozzávesszük az elemzéshez, hogy a helyes válaszok a kampány posztjaiból kiderültek, még szükségesebb lépéseket tenni a helyzet javítása érdekében.

A kampány másik célja pedig az volt, hogy a BDDSZ ősszel induló tanfolyamát beharangozza. Ez a képzés egy nagy lépés lehet a tudatosság növelése felé. A jelenleg akkreditáció alatt álló, Egészségtudatosság a bölcsődében címet viselő tanfolyam célja megismerkedni az egészség- és biztonságtudatos magatartással, értékkövetéssel, továbbá elsajátítani a munkavédelmi stratégiai gondolkodást, a munkavégzés során használandó helyes testtartásokat. Sikeres akkreditáció esetén a tanfolyam elvégzése kredit pontokat ér!

A kvízt kitöltők közül kisorsolunk egy főt (a helyes kitöltés nem feltétel), aki 15% kedvezménnyel (teljes ár esetén) végezheti el majd a tanfolyamot az őszi-téli időszakban. 

A kvíz kitöltésének végső határideje: 2024. július 17. hétfő

Sorsolás és eredményhirdetés: 2024. július 18. kedd

A kvíz elérhető ezen a felületen. Játssz és Nyerj!

kvíz