• Kép: nedolgozzingyen.hu

Vélemény az új köznevelési státusztörvényről bölcsődei szemmel...

Vélemény az új köznevelési státusztörvényről bölcsődei szemmel...

2023.03.12. v - 21:37
Posted in:

2023. március 2-án a Kormány oldalán megjelent a Köznevelésben foglalkoztatottak jogállásról és egyes kapcsolódó törvények módósításáról szóló jogszabálytervezet. Társadalmi egyeztetés során az észrevételek megküldésének határideje 2023. március 10. volt.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, mint reprezentatív szakszervezet, véleményt készített a köznevelési foglalkoztatottak jogállásáról és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló jogszabálytervezettel kapcsolatban.

A tervezet jelentősen érinti, illetve teljesen átalakítja a bölcsődei és a gyermekvédelmi területen pedagógus munkakörben foglalkoztatottak illetménymegállapításával kapcsolatos hatályos szabályokat (is).

Meggyőződésünk szerint a jogalkotást előkészítő nem vette figyelembe - vagy ha igen, akkor nem számolt a bevezetéssel járó következményekkel -, hogy az új jogállási törvény hatálya nem csak a köznevelési ágazatban foglalkoztatottakra terjed ki.

Általános véleményként jeleztük, hogy a pedagógus szakszervezetek közzétett véleményével egyetértünk.

Az új köznevelési státusztörvény bevezetését nem támogatjuk, mely jelentős visszalépés a köznevelésben dolgozókra vonatkozó munkajogi szabályozás és a szakszervezeti joggyakorlás, valamint a tanítás/oktatás szabadsága tekintetében, beleértve a hatálybaléptetést is.

Az egyeztetésre biztosított szűkös határidő miatt a tervezetet általános jelleggel elutasító véleményünk mellett néhány, a bölcsőde és a gyermekvédelmi területet érintő szabály tekintetében részletesebben is kifejtettük az álláspontunkat, mely a csatolmányban olvasható.