• Vázizom webinár

A bölcsődei dolgozók vázizomrendszeri terhelése

A bölcsődei dolgozók vázizomrendszeri terhelése

2022.02.17. cs - 12:40
Posted in:

2021 év végén felmérést készítettünk a bölcsődei dolgozók vázizomrendszeri terhelésről. A 2022. február 16-i webináron a felmérés eredményényeit mutattuk be a területen dolgozók számára, élő közvetítés mellett.

A felmérés eredményeit Scheer Barbara szociálpolitikus, a BDDSZ kommunikációért felelős munkatársa mutatta be. Előadásában kitért többek között arra, hogy a dolgozók milyen változtatási igényeket, javaslatokat fogalmaztak meg az egyes munkaállomások kapcsán, ahogy arra is, hogy a válaszadók hány százaléka esett már át vázizomrendszert érintő műtéten, illetve hogy milyen egyéb orvosi kezelésekre szorultak állapotuk javulása érdekében. Bemutatásra kerültek a testtérképezés módszerével nyert adatok, hogy a foglalkoztatottak milyen testrészeknél, milyen gyakorisággal éreznek fájdalmat, és köthetőek-e ezek a fájdalmak bizonyos munkafolyamatok elvégzéséhez. Jelezte, hogy a téma részletesebb megvizsgálásához mélyinterjú alanyokat keresünk, olyan személyeket, akik több mint 15 éve(t) dolgoznak/dolgoztak a bölcsődei területen és már kialakult vázizomrendszeri problémájuk/betegségük van. Jelentkezni itt lehet!

Dr. Domokosné dr. Nagy Ágnes az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) osztályvezetője előadásában elmondta, hogy milyen munkavédelmi hiányosságokat és  szabályszegéseket tapasztalnak az ágazatban a munkavédelmi ellenőrzések során. S többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenőrzött bölcsődék 80 % - nál nem volt megválasztott munkavédelmi képviselő. Az 1993. évi XCIII. tv. (Munkavédelmi tv.) értelmében ez minden olyan munkahelyen kötelező, ahol a foglalkoztatottak száma meghaladja a 20 főt, feladatukat és kötelezettségeiket is pontosan szabályozza a jogszabály. A BDDSZ felmérés eredményeire reflektálva elmondta, hogy a felmérésben felvetett igények sok esetben minimális anyagi ráfordítást igényelnének, illetve megfelelő időben, a megrendelés előtt a felújítások során orvosolhatóak lennének. Ezeket a folyamatokat tudná többek között a munkaidőben, ingyenesen kiképzett mukavédelmi képviselő előremozdítani. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Munkavédelmi Hatóság minden bejelentést kivizsgál, azonban bölcsődei területről nem érkezett egyetlen bejelentés sem ergonómia és /vagy kialakításra vonatkozóan.

Dr. Dudás Katalin ügyvéd, egyetemi oktató, a BDDSZ jogsegélyszolgálatának jogásza és az Országos Munkavédelmi Bizottság tagja előadásában megosztotta velünk szakmai véleményét és tapasztalatát, kitért a munkáltató kiemelt és az egyén saját felelősségére is. Elmondta, hogy a BDDSZ felmérése összhangban áll az Európai Unió 2020-2022 közötti kampányával, melyben szintén a vázizomrendszer állapotának felmérése a cél. Felhívta a figyelmet a munkavédelmi oktatás fontosságára, amit nem csak egy kipipált feladatként kellene a munkahelyeken kezelni, mivel az egészséges és biztonságos munkahelyek kihatással vannak munkavégzésünkre, annak minőségére és az egész életünkre.

Szűcs Viktória BDDSZ elnök arról beszélt előadásában, hogy hogyan tegyük biztonságosabbá a bölcsődei munkahelyeket. Hangsúlyozta többek között a bölcsőde létesítési szabvány (MSZ 24210-1) maradéktalan betartásának szükségességét. Bemutatott látszólag szép és rendben lévő, de a bölcsődei szabvány betartása szempontjából hibás kialakításokat különböző munkaterületekről. Ami a dolgozók vázizomrendszerének rövid-, és hosszútávú állapotára negatív hatással van. Felhívta a figyelmet az oktatás fontosságára, és jelezte, hogy a BDDSZ Ügyvivő Testülete 10 pontos akciótervet fogalmazott meg a dolgozók vázizomrendszeri terhelésének előmozdításával kapcsolatban. A fentieken túlmenően felhívta a figyelmet, hogy a bölcsődék számára készített munkavédelmi kisokos (benne a testtérképezés módszerével), illetve a védő és munkaruházat biztosítására vonatkozó információk (A próbaidő vonatkozásában is!) elérhetőek állandó tartalomként a szervezet honlapján!

A hozzászólások tanulságosak és figyelemre méltóak voltak: volt vélemény, mely szerint a munkavállalók képzése mellett egyfajta nyomásgyakorlás is szükséges lehet a munkáltatókra, hogy a munkavédelmi egyeztetések hatékonysága növekedjen. A Magyar Bölcsődék Egyesületét képviselő Péntek Ágnes (alelnök) jelezte, hogy véleménye szerint az építészeti szabvány betartatását nem csak az építészekkel való  egyeztetés nehezíti, hanem az is, hogy az ország több pontján a szabványban előírt elemek, bútorok beszerzése önmagában nehézségbe ütközik a készlethiányok miatt. Felmerült a beszélgetés során az is, hogy nem feltétlen követ európai mintákat az a hazai gyakorlat, melynek hátterében jelenleg politikai döntés áll  - amely a szabályozásnál jelenleg a prevenciót tartja csak kizárólag szem előtt - azzal a szakmai igénnyel szemben, ami figyelembe venné, elismerné annak tényét, hogy bizonyos munkafolyamatok egészségügyi állapotromlást eredményeznek, ami miatt mégis indokolt lehet a korkedvezményes nyugdíjba vonulás. 

A webinár összegzéseként elmondható, hogy az elsődleges fókusz a prevencióé kell legyen, de emellett az is jól látszik, hogy a dolgozók vázizomrendszeri megbetegedései nem kerülnek többségében foglalkozási megbetegedés kivizsgálásának látókörébe (lehet ennek oka az információ hiányából fakad!), ezért hangsúlyozásra került, hogy a vázizomrendszeri megbetegedés, mint  foglalkozási megbetegedés gyanúját javasolt bejelenteni, hogy az okok feltárhatóak és kivizsgálhatóak legyenek, illetve annak megállapítása esetén 100%-os táppénz jogosultság áll be az érintett egyén oldalán. A bejelentésben, ha szükséges, tud a szakszervezet segítséget nyújtani. A webináron az is egyértelművé vált, hogy bőven van teendő az ágazatban ezen a területen, amihez mindenképp szemléletváltásra van szükség a fenntartók, a munkáltatók és a dolgozók részéről is.

A webinárról készített teljes felvétel itt megtekinthető.

Köszönjük a meghívott előadóknak a színvonalas és tartalmas, előremutató előadásaikat, ahogy az összes résztvevőnek, hogy ott voltak, figyeltek, észrevételeiket, véleményüket megosztották mindannyiunkkal!

A előadások anyagai megtekinthetők a mellékletekben. 

Ha az elhangzottak felkeltették az érdeklődését és úgy érzi, hogy dolga, feladata van azzal, hogy mihamarabb pozitív változások legyenek a szakmánkba, csatlakozzon hozzánk! Számítunk Önre, mert mindenki fontos!