• Bölcsődei felmérés 2022 kiértékelés

A bölcsődei felmérés 2022 kiértékelése

A bölcsődei felmérés 2022 kiértékelése

2022.05.31. k - 11:05
Posted in:

A BDDSZ 2022. tavaszán országos felmérést készített azzal a céllal, hogy kiderüljön, mely problémák foglalkoztatják az ágazatban dolgozókat. A területen dolgozók 42%-a, 5403 fő élt a lehetőséggel és osztotta meg a Szakszervezettel véleményét. Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki részt vett a felmérés elkészítésében!

kiértékelés tartalmazza a kapott válaszok rangsorát és azt is, hogy milyen intézkedésekkel lehet orvosolni a meglévő problémát. Fontos tudni, hogy vannak olyan feladatok, melyek megoldásához helyi szinten kell egyeztetni a fenntartóval. A BDDSZ segítséget nyújt a minél sikeresebb egyeztetésekre való felkészüléshez is a tagjainak.

Más égető feladatok országos szintű intézkedést kívánnak, ilyen pl. a bölcsődei ágazat önálló bértáblájának kialakítása. Miért lenne ez fontos? Mert ha önálló bértáblája lenne a bölcsődei szektornak, akkor a nem ágazatspecifikus dolgozók (élelmezésvezető, konyhai alkalmazott, adminisztratív- és egyéb technikai munkatárs),- akik a januári béremelést követően is méltánytalanul alacsony jövedelemmel rendelkeznek - bérrendezése is megtörténhetne, ami után megszűnne, de mindenképpen csökkenne az ágazati bérfeszültség.

A felmérésből az is kiderült, hogy az adminisztráció jelentős terhet ró a kisgyermeknevelőkre. Ahhoz azonban, hogy egy teljesebb kép táruljon fel, ami mentén a szakmai egyeztetéseket el lehet kezdeni, szükség van egy újabb kérdőív kitöltésére. Fontos, hogy pontosan legyenek a problémák és a bevált, jógyakorlatok is megfogalmazva.

A sikeres helyi és országos egyeztetések elérése csak szervezetten lehetséges, ezért kérünk, hogy amennyiben fontos a szakmád és fontos, hogy mennyiért és milyen körülmények között dolgozol, akkor csatlakozz a BDDSZ-hez, hogy közösen érhessük el a sikereket!