Friss

Európai támogatások érkeznek a közszolgálati szakszervezetekért

A kormány törvénytervezete lehetőséget adna a közszféra egyes munkáltatóinak arra, hogy megtagadják a szakszervezeti tagdíjak automatikus levonását. Az intézkedés indoklásában az adminisztrációs terhek csökkentése került megjelölésre. Az igazság az, hogy a munkáltatók általi tagdíjlevonás a Magyar Államkincstár egy fizetett szolgáltatása. Mindez azt jelenti, hogy a szakszervezetek minden egyes tagtól levont tagdíj után jutalékot fizetnek a MÁK-nak, ráadásul a közszférában a MÁK (mint bérszámfejtő szerv) végzi a levonást és nem a munkáltató.

Válasz érkezett az önálló bölcsődei bértábla közös nyilatkozat kérésünkre...

Július 6-án levélben kezdeményeztük Dr. Beneda Attila helyettes államtitkárnál, hogy az államtitkárság és a BDDSZ egy közös nyilatkozatban nyilvánítsa ki elköteleződését az önálló bölcsődei bértábla kidolgozásával és bevezetésével kapcsolatban, amely többek között rögzíti a párbeszéd és legfőképp az átlátható tárgyalások menetét. 

Az új "státusztörvény" bölcsődei vonatkozásai (GYIK)

A parlament elfogadta a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvényt, mely kihirdetésre került a Magyar Közlöny 2023. évi július 6-i 100. számában.

A törvény elfogadása óta számos kérdés és téves információ kering a bölcsődei dolgozók körében. Ezért jelen összeállításunkban összefoglatuk a hétköznapi életben csak „státusztörvényként” emlegetett jogszabállyal kapcsolatos  bölcsődei dolgozókra vonatkozó válaszokat (GYIK).

Nemzetközi támogatás a rendszeres minisztériumi egyeztetések érdekében

Jól látszik, hogy az egységes, ágazati bértábláig hosszú és kanyargós az út, de úgy tűnik, hogy még a rendszeres egyeztetésig is rögös. Akadályokkal nehezített annak elenére, hogy a Kjt. szerint az ágazati miniszternek egyeztetési kötelezettsége van a reprezentatív szakszervezetekkel. Ezért is volt nagy az öröm, hogy 2022-ben is reprezentatív szakszervezet lettünk.

A BDDSZ vázizomrendszeri tanulmányai

A BDDSZ 2021 végén kérdőíves felmérésében azt kutatta, hogy a bölcsődei dolgozók vázizomrendszerére mekkora teher hárul, panaszaik mennyire függnek össze egy-egy adott munkafolyamattal és/vagy munkaállomással. Az alábbi hipotézisekre épült tanulmányunk:

• a pályán eltöltött évek növelik a vázizomrendszer igénybevételét, így a vázizomrendszerre nehezedő terhelést, ami állapotromlást eredményez,

• a bölcsőde tervezési szabványban (MSZ 24210-1 Magyar Szabványügyi Testület) szereplő követelmények betartása nélkül is átvételre kerülnek/üzemelnek intézmények,

Levél a Minisztériumnak-Közös nyilatkozat kérése

Ahogy arról beszámoltunk, a május 3-i minisztériumi egyeztetést követően 2023. május 23-án a BDDSZ vállalásának megfelelően elküldte az alapvetéseit és a részletesebben kidolgozott javaslatait levélben a KIM felé. A levél utolsó mondata szerint a BDDSZ felhatalmazott tárgyalói készek az egyeztetés folytatására, melyre vonatkozóan várják a minisztérium szíves meghívását