• menekült gyermek bölcsődei ellátása

Ukrajnai menekültek bölcsődei ellátása

Ukrajnai menekültek bölcsődei ellátása

2022.03.25. p - 11:25
Posted in:

Információnk szerint több településen felmerült már a kérdés, hogy az orosz-ukrán háború miatt hazájából elmenekült családok bölcsődés, vagy óvodás korú gyermekei elláthatóak-e a hazai intézményrendszerben, ha igen, akkor milyen feltételekkel?

Erre a kérdésre ma már egyértelmű választ ad, a veszélyhelyzet ideje alatt szomszédos országban fennálló humanitárius katasztrófára tekintettel érkező személyek elhelyezésének támogatásáról és az azzal kapcsolatos egyéb intézkedésekről szóló 106/2022. (III. 12.) Korm. rendelet 3. §-a, az alábbiak szerint:

"Ha a menedékes kiskorú ellátásáról gondoskodik, a kiskorú elhelyezése céljából a magyar állampolgárral azonos feltételekkel jogosult igénybe venni a bölcsődei ellátást, az óvodai gondozást, nevelést, ellátást és a Biztos Kezdet Gyerekház szolgáltatásait."

A fentiek alapján tehát ugyanolyan feltételekkel, kell a bölcsődei ellátást biztosítani, mint a magyar állampolgároknak, beleértve a térítési díj és az étkezés díjának meghatározását is.

Ami a KENYSZI nyilvántartást, illetve  a napi jelentést illeti, az erről szóló 415/2015 (XII.23.) Korm. rendelet 7.§ (4) bek. a) pontja szerint szerint 60 napig ellátható TAJ szám nélkül a menedékes gyermek, ami egyben egy nyitva álló idő arra vonatkozóan, hogy a gyermek szülője/hozzátartozója beszerezze a TAJ számot.

Amennyiben a menedékes kiskorú gyermek felvételi kérelmének beérkezésekor az intézmény a férőhelye 100%-ban feltöltött, tekintettel arra, hogy főszabály szerint az engedélyezett férőhelyszámon felül nem lehet gyermeket felvenni, abban az esetben a gyermekugy@csm.gov.hu e-mail címre kell jelezni, s a minisztérium egyénileg megvizsgálja a lehetőségeket.

A menedékességet kérelmezni kell, amit 1 évre kap meg a menedékes, de kérelemre megújítható.
Hasznos infó és formanyomtatványok a témában itt érhetőek el.

További fontos információk az Ukrajnából menekülők számára az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala oldalán.  
- Ukránul:  
ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ БІЖЕНЦІВ З УКРАЇНИ
Angolul: Important information for refugees in Eglish

 

FRSSÍTÉS!

Megjelent egy EMMI-NSZI tájékoztató 2022. májusban Az Ukrajnából érkező családok támogatásához család és gyermekjóléti szolgáltatók számára címmel, mely elérhető a csatolmányból.