• bértábla petíció

Petíció az egységes ágazati bértábláért

Petíció az egységes ágazati bértábláért

2022.09.28. sze - 10:49
Posted in:

A BDDSZ „Bölcsődei felmérés 2022” alapján, a szakmát leginkább foglalkoztató kérdés az önálló ágazati bértábla kialakítása és bevezetése.

Jelenleg a kusza szabályozási háttérnek köszönhetően három féle bértáblát lehet "megrajzolni" a bölcsődékben foglalkoztatottakra vonatkozóan (attól függően, hogy szakmai, vagy nem szakmai munkakörben van foglalkoztatva, illetve van- e a bölcsődei területre elismerhető diplomája, avagy sem). Mindez megnehezíti a különböző jogszabályok egyidejű értelmezését és végrehajtását, nem utolsó sorban pedig a szakmai és nem szakmai dolgozóknál alkalmazandó szabálykövető bérezésében jelenlévő különbségek bérfeszültséget okoznak a dolgozók között.

Figyelemmel az önálló ágazati bértáblára vonatkozó dolgozói igényre, a BDDSZ Alapszervezeti Titkárok Tanácsának (BDDSZ ATT) döntése értelmében 2022. szeptember 26. és 2022. november 6. között országos aláírásgyűjtést szervezünk a bölcsődei alkalmazottak körében.

A jó és magas színvonalú bölcsődei ellátás csapatmunka eredménye, vagyis minden csapattagra szükség van hozzá! Dolgozzon akár a gyermekcsoportban, vagy a konyhán, akár a mosodán, vagy a kertben, ill. adminisztratív munkakörben elengedhetetlen, hogy ők is megbecsülve érezzék magukat! Az ő bérrendezésük hosszú idő óta várat magára.

Miért lenne jó az egységes ágazati bértábla?

  • Lehetőséget nyújtana a szakmai dolgozók mellett a technikai dolgozók bérrendezésére is. (Ha a jelen állapotban emelné meg a jogalkotó a Kjt. bértáblát, akkor minden ágazatban, ahol azt még alkalmazni kell, minden dolgozó bérét emelni kellene a végzettség és a pályán eltöltött évek szerint. S bár ez is nagyon időszerű lenne, több mint 10 éve követeljük, de a döntéshozók ezt minden évben elutasítják, mert egyrészt ez túl sok embert érintene, vagyis nagyon magas költséggel járna, másrészt ágazati bérintézkedéseket preferálnak. (Az ágazati bértábla lehetővé tenné, hogy csak a bölcsődei szektorban történjen béremelés.)
  • Lehetőséget nyújthatna ahhoz is, hogy a különböző pótlékok (bölcsődei, szociális) beolvadhassanak az alapbérbe és alapbérként pedig a mozgóbérek kifizetésébe is beszámítódjon (pl: műszakpótlék). (Míg a pótlékok visszavonhatóak, az alapbért csökkenteni nem lehet, vagyis mindez erős biztosítékot nyújtana a dolgozóknak ahhoz, hogy a keresetük nem csökkenhet egyik napról a másikra.)
  • A besorolásokat érintő jogszabályok mennyisége csökkenne, ismeretük és értelmezésük könyebbé válna, ami csökkentené a rossz/téves besorolás lehetőségét az ágazaton belül.

Jelenleg úgy tűnik, hogy egy nehéz és kihívásokkal teli időszak előtt áll a világ. Az emberiség úgy lett megalkotva, hogy csoportban éljen, együtt, közösen találjon megoldásokat az élet kihívásaira. Itt van az ideje, hogy erre az alapbölcsességre mindenki emlékezzen! 

Gyere és csatlakozz a petícióhoz, tegyél az aláírásoddal MINDEN BÖLCSŐDEI DOLGOZÓ megbecsültségéért és megélhetéséért! 

Az aláíróívet mindkét oldalon alá kell írni ahhoz, hogy érvényes legyen, de a segédanyag minden fontos információt tartalmaz a helyes kitöltéshez.