Finn bölcsődei dolgozók látogatása

Finn bölcsődei dolgozók látogatása

2023.07.06. cs - 23:49
Posted in:

Június 9-én a finn jóléti szektor legnagyobb szakszervezete (Trade Union for the Public and Welfare Sectors - JHL) közreműködésével egy 25 fős bölcsődei dolgozói delegáció látogatott el Helsinkiből Budapestre.

A szakmai út célja volt többek között, hogy finn kollégáink megismerkedjenek a magyar koragyermekkori ellátást (0-6 év) biztosító rendszerrel és a dolgozók érdekképviseletének (BDDSZ) céljaival, eredményeivel.

A találkozó délelőtti programjának a Budaörsi Pitypang bölcsőde adott otthont, melynek előadótermében a finn kollégáink Szűcs Viktória előadásából betekintést nyerhettek a magyarországi 0-6 éves korosztályt ellátó (bölcsődei és óvodai) rendszerbe, annak működésébe, szakmai tartalmába. A prezentáció során - kérésükre - ismertetésre kerültek a magyar bölcsődei és óvodai dolgozókra vonatkozó foglalkoztatási szabályok, így a munkaidő, nyitvatartási idő, gyermek-felnőtt arány, bérezés, szabadság stb.

A megbeszélést követően külföldi vendégeink megtekintették a budaörsi Pitypang bölcsődét, mely során finn kollégáink nagyon elismerően nyilatkoztak a látottakról. Külön „irigyelve” kiemelték az intézmény saját udvarát, a kint altatási feltételeket, a fejlesztő részleget (benne: mozgásfejlesztő szoba, sószoba, hangterápiás szoba és hidroterápia)

Budaörsön
A délutáni rész már a BDDSZ szakszervezeti munkájának bemutatásáról szólt, mely megbeszélésnek a Bölcsőde Múzeum könyvtár terme adott otthont.

Szűcs Viktória BDDSZ elnök a szervezet bemutatását követően beszélt a bölcsődei dolgozókat érintő jelenlegi problémákról, szakszervezeti célokról, és az 1989 óta elért szakszervezeti eredményekről, melyeket mai napig élveznek a dolgozók.

A délutáni blokk második részében Scheer Ferencné, Éva (Bölcsőde Múzeum Alapítvány kuratóriumi elnöke, BDDSZ ügyvivő) ismertette a vendégekkel a magyarországi bölcsődék múltjának főbb állomásait, kihívásait, majd rövid tárlatvezetést tartott a múzeumban.

Bölcsőde Múzeum


Ezt követően a finn kollégáink megtekintették a múzeumnak otthont adó Józsefvárosi Gyermekkert Bölcsődét is, amely épp a gyermeknapot ünnepelte a bölcsődés gyermekekkel és családjaikkal.

bölcsőde múzeumban

Finn kollégáinktól megtudhattuk, hogy a tárgyi feltételek esetében náluk magasított gyermekbútorokat használnak (hogy ne kelljen hajolni/guggolni a gyermek mellett), hogy a bérezésük az ottani viszonyok között alacsonynak, de Magyarországról nézve magasnak számít, illetve, hogy a finn gyermek-felnőtt arány sokkal alacsonyabb a magyarnál.

Ezúton is köszönjük szépen a Budaörsi Pitypang Bölcsőde kollektívájának az intézményük bemutatását és a szíves fogadást, valamint a Józsefvárosi Gyermekkert Bölcsőde vezetőjének a bölcsődén belüli kalauzolást.
Köszönjük Scheer Ferencnének is, hogy külföldi vendégeink számára lehetővé tette, hogy betekintsenek a magyar bölcsődei ellátás múltjába.


Finn vendégeink visszajelzésükben ezt írták: „A legmelegebb köszönetüket fejezték ki a csoport nevében. Mindannyian nagyon boldogok voltak és dicsérték a látogatásokat, amely során sok információt kaptak a koragyermekkori gondozási-nevelési rendszerről, a magyarországi dolgozói létről és a BDDSZ-ről!”

Az összefoglalót készítette: Szűcs Viktória