• Kép: OLTÁS

SORON KÍVÜLI VÉDŐOLTÁST A BÖLCSŐDEI DOLGOZÓKNAK!

SORON KÍVÜLI VÉDŐOLTÁST A BÖLCSŐDEI DOLGOZÓKNAK!

2021.03.05. p - 10:00
Posted in:

ORSZÁGOS SAJTÓKÖZLEMÉNY!

Figyelemmel a 2021. március 8-től életbelépő járványügyi szigorító intézkedésekre, illetve a miniszterelnök ma reggeli Kossuth Rádióban történt bejelentésére a bölcsődék nyitva tartásával kapcsolatban, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete a bölcsődei dolgozók országos szintű soron kívüli oltását, illetve a már jogszabályban rögzített rendszeres tesztelés, tényleges soron kívüli végrehajtását várja el a kormánytól!

Az oltás biztosítása és a tesztelés a jelen helyzetben a bölcsődei dolgozók számára az állam kötelessége függetlenül attól, hogy a bölcsődék fenntartói jogait ki gyakorolja.

Köztudott, hogy a 3 év alatti korosztályt nem tesztelik, pedig a gyerekek is hordozhatják a vírust, és meg is betegedhetnek. A bölcsődei dolgozók a munkájukat nem 1,5 méteres távolságból végzik, hanem a gyermekek közvetlen testközelében, így a fizikai távolságtartás a bölcsődés korosztály nevelése és gondozása során lehetetlen.

Az Európai Bizottság 2020. nyarán publikált Oltóanyagokkal Kapcsolatos Stratégiájában az elsőbbséget élvező csoportba tartozók közé sorolta azokat a munkavállalókat, akiknek a munkájuk jellegéből adódóan nincs lehetőségük a fizikai távolságtartásra; a bölcsődei dolgozók is ebbe a kategóriába tartoznak.

A fentiek miatt elvárjuk a kormánytól - ha jogszabályban nem rendeli el a bölcsődék preventív zárását az esetleges ügyelet biztosítása mellett -, hogy a bölcsődében dolgozók esetében a COVID-19 által fennálló biológiai kockázattal szembeni védelmét, a védőoltást, soron kívül biztosítsa!

Budapest, 2021. március 5.

Szűcs Viktória
BDDSZ elnök