• kép: portfolio.hu

A bölcsődei dolgozóknál még nagyobb a káosz, mint a tanároknál - Portfolio.hu

A bölcsődei dolgozóknál még nagyobb a káosz, mint a tanároknál - Portfolio.hu

2024.01.24. sze - 22:02
Posted in:


A portfolio.hu a pedagógus béremelést körbejárva, kiváncsi volt a bölcsődei terület béreire is.

Szűcs Viktória BDDSZ elnök a portfólio.hu újságírójának részletesen beszámolt a bölcsődei dolgozók bérezésének kusza és átláthatatlan rendszeréről, a tanárbéremelési koncepció bölcsődei vonatkozásairól. (Az interjú időpontjában még nem volt kihirdetve a pedagógusbérek 2024. évi emeléséről szóló 3/2024. (I.18.) és a 4/2024 (I.18.) Kormány. rendelet)
 

„Jelenleg bonyolult - munkaköri szintű - szabályozás mellett, négyféle bértáblát kell alkalmazni a bölcsődei dolgozók bérmeghatározásánál. Ezt jó lenne egyszerűbbé tenni, egy önálló bölcsődei bértáblára lenne szükség” – hangsúlyozta Szűcs Viktória. Ez egyrészt a nem szakmai munkakörökben dolgozók bérfelzárkózását segítené, másrészt a szakmai munkakörökben további bérkiegyenlítést biztosíthatna, amit évente az inflációt követő módon lehetne emelni. Jelenleg komoly feszültséget okoz a munkahelyeken, hogy a diplomás szakdolgozók a pedagógus életpálya alá tartoznak, a többi szakdolgozó a garantált bérminimum szintjén rögzített alapbért kap. Ráadásul a pótlékok meghatározása is kifejezetten bonyolult.

Véleményünk továbbra is változatlan: nem fog segíteni a bölcsődei ágazat kiszámíthatatlan és igazságtalan bérezési rendszerén a pedagógus béremelés. A rendszerszintű hibákat nem oldják meg a kapkodó foltozások.
 

A teljes cikk itt olvasható.