A Népszava a bölcsődei újranyitás kapcsán a kötelező dolgozói szűrésről kérdezte Szűcs Viktóriát

A Népszava a bölcsődei újranyitás kapcsán a kötelező dolgozói szűrésről kérdezte Szűcs Viktóriát

2020.06.03. sze - 12:59
Posted in:

A Népszava a  bölcsődék újranyitás, és a dolgozói szűrés  kapcsán kérdezte  Szűcs Viktóriát, a BDDSZ elnökét.

A köztelező  bölcsődei ügylet, majd az ezt követő  kötelező újranyitás keretein belül egy hete  minden vidéki, június 2-tól pedig minden fővárosi gyermekintézmény, korlátozás nélkül fogadja a  gyerekeket.  

A cikkben a bölcsődék és óvodák visszanyitása kapcsán felmerült dolgozói szűrésről Szűcs Viktória elmondta, hogy a dolgozók tesztelése a szakszervezet oldalán korábban közzétett ajánlásában is szerepel, ennek saját forrásból csak kevés önkormányzat  tud eleget tenni, de szerencsére vannak ellenpéldák  vidéken és a fővárosi kerületekben is.

A rendkívüli zárás ideje alatt változatos munkáltatói gyakorlatok alakultak ki a területen - nyilatkozta Szűcs Viktória. A bölcsődei dolgozók a home office-tól az idősellátási területre való átirányításon át, a bölcsődében végzett kisebb karbantartásokig sokféle feladatot elláttak, hogy a bérüket megkapják, de arra is volt példa, hogy fizetetlen szabadságra, táppénzre akarták küldeni a kollégákat. Szakszervezeti közbenjárásra volt szükség pl. Győrben, ahol a fenntartó a bölcsődei dolgozóknak a bérük 70 százalékát kívánta  kifizetni nagylelkűen, miközben legalább az alapbérükre voltak jogosultak, ami pedig a megkínáltnál több. Az egyeztetés minden résztvevő számára megnyugtatóan rendeződött: a kollégák megkapták teljes fizetésüket, a konfliktus elsimult.

A BDDSZ elnöke elmondta, hogy a nyári maximalizált kéthetes zárással, információi szerint, a fővárosi kerületek nagy része nem fog élni.

Képhttps://nepszava.hu/3080062_ovodai-nyitas-kotelezo-teszteles-nelkul