BDDSZ elnöki köszöntő Bölcsődék Napja alkalmából 2021. április 21.

BDDSZ elnöki köszöntő Bölcsődék Napja alkalmából 2021. április 21.

2021.04.20. k - 14:32
Posted in:

KÖSZÖNTŐ 

A HAZAI BÖLCSŐDEI ELLÁTÁSBAN DOLGOZÓK RÉSZÉRE 
ÁPRILIS 21. A BÖLCSŐDÉK NAPJA ALKALMÁBÓL


Tisztelt Bölcsődei Dolgozók!

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm a magyarországi bölcsődei hálózat valamennyi dolgozóját 2021. április 21-én, a Bölcsődék Napján, amely az első magyarországi bölcsőde megnyitásának 169. évfordulója!

A járványügyi helyzet és szabályok betartása miatt, a közösségi ünneplés helyett, immár második éve csak rendhagyó módon emlékezhetünk 1852. április 21. napjára, az első pesti bölcsőde megnyitására és a bölcsődei szakma kiemelkedő személyiségeire.

COVID-19A COVID-19 járvány kezdete óta a bölcsődei dolgozók folyamatosan helytállnak  a munkahelyükön, hogy biztosítsák a szülők számára a 0-3 éves korosztály szakszerű bölcsődei nevelését, gondozását, amíg ők dolgoznak. Amely a jelenlegi járvány időszakában, kezdetben az ún. „online bölcsi” helyi kialakítását, majd az újranyitást követően fokozottabb odafigyelést és felelősséget igényel minden dolgozó részéről. Ez mindenki számára nagyobb munkaterhelést, több stresszt jelent, amelyeket a fertőzéssel járó betegszabadság problémák és karantén miatti kiesések csak tetéznek.

Szervezetünk és a magam nevében ezúton köszönöm meg valamennyiük számára az immár több mint egy éve tartó járványhelyzetben a bölcsődés korosztály nevelésében-gondozásában végzett kitartó áldozatos munkájukat. Köszönöm, hogy helytállnak a munkahelyeken akkor is, amikor a kicsiktől a 1,5 méteres távolság betartására nincs lehetőség, hiszen a gyermekek nevelése, gondozása testközelben történik, amely során nem maradhat el a vigasztalás, az ölelés sem.

A gyermekekkel történő mindennapos bölcsődei munka során épp úgy ki vannak téve a fertőzésveszélynek, mint a szülőkkel történő napi kontaktusok során. Ezzel kimondatlanul valamennyien kockázatot vállalnak, hogy megbetegedhetnek, és saját családjuk is megfertőződhet. Épp ezért álltunk ki határozottan a védőeszközök és fertőtlenítőszerek folyamatos rendelkezésre állása, a tesztelések szükségessége és a soron kívüli védőoltás biztosítása mellett. Ezek a kampányaink sikeresek voltak, de mindezek ellenére, a járvány a bölcsődei szakmában számos megbetegedést okozott és végzetes áldozatot is követelt, ez utóbbi nagy veszteség mindannyiunk számára.

2021. április 21. a Bölcsődék Napja jó alkalom arra, hogy megálljunk és emlékezzünk, tisztelegjünk a hivatásunk, a szakmánk kiemelkedő személyiségei, illetve a koronavírus-járványban munkahelyen megbetegedettek és elhunyt kollégánk előtt.

első pesti bölcsőde 1852Emlékezzünk 1852. április 21-ére, a Pesti Első Bölcsődei Egylet által létrehozott Kalap u. 1. szám alatti bérház (ma V. ker. Irányi u. 2-4.) bölcsődéjére, amelynek földszintjén, 5 szobában 38 gyermekről gondoskodtak. A bölcsőde Majer István püspök és nagyprépost, valamint Forrayné Brunszvik Júlia - Brunszvik Teréz, az első magyar óvoda alapítója unokahúgának – támogatásával jött létre. Emlékezzünk Rozmanith Antalra, dr. Fromm Pálra, akik elhivatottságból, felebaráti szeretetből létrehozták a kisgyermekellátás intézményeit.

Bölcsődei aranycsapatEmlékezzünk továbbá azokra a szakemberekre, akik elmúlt 169 év során különleges szakmai elhivatottsággal képviselték a bölcsődék ügyét: Akócsi Ágnesre, Dr. Polónyi Erzsébetre, Kabainé dr. Huszka Antóniára, Keresztúri Máriára, Forrai Katalinra, Stróbl Máriára, akik a nemzetközileg is elismert szakmai munka alapjainak megteremtésében elévülhetetlen érdemeket szereztek.

Dr. Koncz JózsefA múlt évben sajnos fájdalmas búcsút vettünk Dr. Koncz Józseftől, a szolnoki Bölcsődei Igazgatóság nyugalmazott igazgatójától, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének és a Magyar Bölcsődék Egyesületének alapítójától, tiszteletbeli elnökétől. Főorvos úr közel 50 évig szolgálta a magyarországi bölcsődék ügyét, harcolt a bölcsődebezárások ellen, küzdött az intézmények állami finanszírozásáért, a dolgozók társadalmi és anyagi elismeréséért. A tiszteletére szervezett emlékkonferenciát a Bölcsődék Napi megemlékezésekhez jó szívvel ajánlom.

Kívánom, hogy a mindennapok mihamarabb visszatérjenek a koronavírus előtti állapotba, hogy újra maszk nélkül tudják fogadni a gyermekeket és a szülőket. Kívánok továbbá mindannyiuknak szakmai és előmeneteli sikereket, nélkülözésmentes hétköznapokat, jó egészséget és sok boldogságot!

Vigyázzanak magukra!

Budapest, 2021. április 21. 

Szolidaritással:                                                         

Szűcs Viktória,
BDDSZ elnök