EMMI tájékoztatója - bölcsődei foglalkoztatásról, ügyelet biztosításáról és költségvetési támogatásról

EMMI tájékoztatója - bölcsődei foglalkoztatásról, ügyelet biztosításáról és költségvetési támogatásról

2020.04.29. sze - 10:44
Posted in:

A rendkívüli szünet elrendelésével kapcsolatos bölcsődei ellátásokban történő foglalkoztatottakra, az ügyelet biztosítására, valamint a költségvetési támogatásra vonatkozóan készített EMMI tájékoztató a mai napon került kiküldésre a bölcsődei ellátást biztosító fenntartóknak, szolgáltatóknak. 

A tájékoztató anyagban a minisztérium  - hosszú idő után ugyan, de - egyértelműsít számos korábban problémát jelentő kérdést, köztük az állásidőre járó alapilletmény, alapbér kifizetési kötelezettséget. Ugyan az állásidő jelenlegi jogi megítélésével, miszerint az elrendelt rendkívüli szünet az állásidő szempontjából jelen helyzet elhárítatlan külső oknak minősül, szervezetünk eltérően vélekedik. Megjegyezzük, hogy szerencsére a végeredmény, ami a dolgozók felé történő bérfizetést jelenti - az  elháríthatatlan külső okra vonatkozó eltérő álláspont ellenére -, a végkövetkeztetésben ugyanaz: azaz állásidő esetén legalább alapbér/illetmény megilleti a foglalkoztatottakat.

Megnyugtatóan olvastuk továbbá, hogy a bölcsődefinanszírozás elszámolásához kötődő 10 napos hiányzási szabály eltörlésére irányuló kezdeményezésünk, befogadásra került.

A rendkívüli szünet alatti bölcsődei ügylet, a munkahelyi gyermekfelügyelet és állami támogatás kereteit meghatározó 152/2020 (IV.27.) Kormányrendeletről korábbi bejegyzésünk ITT olvasható.

Az EMMI tájékoztatója a mellékletben található.

A bölcsődei és óvodai rendkívüli szünet elrendelése idején biztosított ügyelettel kapcsolatos jelentésről az alábbi linken érhető el részletes információ.