Kiemelt hírek

Reprezentatív szakszervezet lettünk 2022-ben is!

A BDDSZ országos reprezentatív szakszervezetként képviseli továbbra is a dolgozók érdekeit!

A 2022. évi közalkalmazotti reprezentativitás megállapítási eljárás során a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) az alábbi ágazatban/alágazatban/szakágazatban ért el reprezentativitást:

A Kjt. 6/A. § (3) bekezdésében foglalt feltételnek megfelelő, ágazati (alágazati, szakágazati) szinten reprezentatív szakszervezet:

Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete

Összefoglaló az Egyenes derékkal jöttem - Vágy és valóság című konferenciáról (2. rész)

A konferencia második része a délutáni kerekasztal beszélgetéssel indult. Felkérésünknek eleget téve elfogadta a meghívást Dr. Nagy Imre (Nemzeti Népegészségügyi Központ Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály főosztályvezető), dr. Kudász Ferenc (Magyar Ergonómiai Társaság-főtitkár), Dr.

Kis lépés a BDDSZ-nek, remélhetőleg nagy lépés lesz a szakmának!

2022. márciusában megjelent az MSZ 24203-7 Nevelési és oktatási épületek tervezési előírásai. 7. rész, köznapi nevén a bölcsőde építési szabvány.

A BDDSZ Ügyvivő Testülete az új szabvány munkavállalói szempontú elemzésének elvégzése után határozatot hozott arról, hogy a szabvány módosítását, illetve korrekcióját kezdeményezi. A szakszervezet álláspontja szerint a szabvány visszalépés a gyerekek biztonsága és a dolgozók vázizomrendszerének védelme szempontjából is. 

A közszférában is lehet dolgozni szeptembertől egy évig nyugdíj mellett!

A Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum (SZÁÉF) 2016. november 30-i ülésén került először megvitatásra az a BDDSZ javaslat, hogy az ágazati jogalkotás az egészségügyhöz hasonlóan eltérő szabályokat biztosítson az 1700/2012 (XII. 29) számú Korm. határozattól. (E kormány határozat rögzítette ugyanis a nyugdíj melletti foglalkoztatás tilalmát, és az állami fenntartású intézményekből nyugdíjbamenők állásának zárolását. Mindennek hátterében a spórolás és a kettős ellátás tilalmáról szóló kormányzati politikai elgondolás állt.).

Egyeztetés a telemedicinális szolgáltatás közösségi gyermekellátásra (bölcsőde) gyakorolt hatásairól

Szervezetünkhöz 2021. utolsó hónapjaiban számos problémajelzés futott be a bölcsődei kisgyermeknevelők, vezetők részéről a telemedicinális szolgáltatás közösségi gyermekellátásra (bölcsőde) gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

Jeleztük a dolgozói igényeket az új kormány felé!

A 2022. tavaszán 6 hétig tartó országos bölcsődei probléma-felmérés során kapott eredményekről már tájékoztatást nyújtottunk egy korábbi bejegyzésünkben.

A visszajelzések során kapott második legfontosabb dolgozói igényként: 

A bölcsődei dolgozók önálló ágazati bértáblájának kialakítását jelölték meg a válaszadók
(azaz 3219 fő, a válaszadók kb. 50 %-a, ami a teljes bölcsődei ellátásban foglalkoztatottak 23 %-a).