Ez egy: 
Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság

A Kúria 2016. április 14-én Mfv.II.10.598/2015/7. szám alatt meghozott határozatában, a Kormányzat még elégséges szolgáltatásra vonatkozó felülvizsgálati kérelmét elutasította és a Fővárosi Törvényszék elégséges szolgáltatások tárgyában hozott jogerős határozatát hatályában fenntartotta.

A Kúria kimondta azt is, hogy a sztrájkjog olyan alapvető alkotmányos jog, amelyet nem lehet kiüresíteni, és a még elégséges szolgáltatás követelményeként a majdan teljes szolgáltatás nyújtása nem várható el. Ennek megfelelően az eljárt bíróságok törvénysértés nélkül következtettek arra, hogy a Kormány végső ajánlata nem felelt meg a munkajogi alapelveknek, így jogszerűen hagyták figyelmen kívül ajánlatát.

A Kúria döntése egyben azt jelenti, hogy a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság által készített elégséges szolgáltatási ajánlat került elfogadásra. Továbbá helytállónak találta a Kúria a törvényszék azon döntését is, hogy a bölcsődei ellátás nem minősül a lakosságot alapvetően érintő tevékenységnek, és a sztrájkot megelőzően a feleknek e körben nem kell megállapodniuk a még elégséges szolgáltatásról.

A Kúria tájékoztatója elérhető itt 

 

Előzmények:

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság a tárgyalások eredménytelenségére tekintettel a sztrájk idején biztosítandó még elégséges szolgáltatás megállapítása érdekében 2015. május 11. napján bírósághoz fordult. A bíróság 2015. június 10-i elsőfokú végzésében „teljességgel alaptalannak és elfogadhatatlannak” találta a Magyar Kormány e tárgykörben adott elsődleges ajánlatát, mely szerint „a szociális és gyermekjóléti – gyermekvédelmi területen a még elégséges szolgáltatások körét az egyes szakmai előírások teljes körű ellátása jelentheti. Egyetlen elemként az egyes területek adminisztratív feladatainak ellátásában, annak felfüggesztésében látott a kormány mozgásteret azzal, hogy annak elmaradása a szolgáltatók fenntartói számára teremthetnek olyan helyzetet, amely a finanszírozás kiesése révén fenntartási nehézséget okozhatnak. és apróbb kiegészítéssel a szolgáltatásokra lebontott részletes sztrájkbizottsági javaslatot fogadta el. A kormányt képviselő Emberi Erőforrások Minisztériuma az elsőfokú bíróság végzése ellen fellebbezést nyújtott be.

A Fővárosi Törvényszék, mint másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság végzését helybenhagyta, kiemelte, hogy a sztrájk joga alapvető munkavállalói alapjog, amelyet kiüresíteni nem lehet, azaz a még elégséges szolgáltatás követelménye címén a majdnem teljes szolgáltatás nem elvárható. Hangsúlyozta, hogy a még elégséges szolgáltatásról való egyeztetés nem irányulhat a sztrájk megakadályozására teljesíthetetlen, a sztrájk célját ellehetetlenítő ajánlat tételével. Megállapította, hogy a kormány javaslata az érintett körben csaknem a sztrájkjog tilalmát jelentené. A kormány fellebbezése nem volt megalapozott az egyes szolgáltatásokat érintően sem és a vesztes félt a perköltségek megfizetésére kötelezte. A már jogerős végzés külön rendelkezett arról, hogy a bölcsődei alkalmazottakat a még elégséges szolgáltatás nem terheli.

A Magyar Kormány 2015. november 17. napján felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, acélból, hogy a Fővárosi Törvényszék, mint másodfokú bíróság jogerős végzését, jogszabálysértő mivoltára tekintettel helyezze hatályon kívül, mindemellett kérte a jogerős határozat felfüggesztését.

A Kúria, mint felülvizsgálati bíróság 2015. december 2. napján kelt végzésében a jogerős végzés végrehajtására vonatkozó kormányzati kérelmet elutasította. Továbbá az érdemi vizsgálat lefolytatása után 2016. április 14-én, a kormányzat - jogszabálysértő mivoltára hivatkozó - felülvizsgálati kérelmét is elutasította.

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Paulina nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 62

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés