Szűcs Viktóriát a kötelező bölcsődei ügyeletről kérdezte a Klubrádió és a Pesti Hírlap

Szűcs Viktóriát a kötelező bölcsődei ügyeletről kérdezte a Klubrádió és a Pesti Hírlap

2020.04.29. sze - 14:27
Posted in:

A kötelező  bölcsődei ügyelettel kapcsolatban kérdezték Szűcs Viktóriát a Pesti Hírlapban és a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

A BDDSZ elnöke a Pesti Hírlap a Gyermekes egészségügyi dolgozók életébe szólhat bele az új óvoda-bölcsőde rendelet című cikkében elmondta, hogy a mostani rendelet nem sokat változtat a rendkívüli szünet alatti ügyeleti rendszeren, hiszen a fenntartók eddig is biztosítottak ügyeletet a kérelmező szülők gyermekeinek számára. A rendelet olyan településen jelent újdonságot, ahol eddig, igény hiányában, nem biztosítottak bölcsődei ügyeletet.

Ugyanakkor a szakszervezeti vezető elkésettnek találja a rendeletet, mert már a bölcsődék maguk is kialakítottak ügyeleti gyakorlatot, mindenféle rendeleti szabályozás nélkül, viszont a rendelet néhány pontja csak további nehézségeket vet fel. (Például ebben a járványügyi helyzetben a gyermek egészségügyi állapotáról szóló szülői nyilatkozat nem megnyugtató).

A Klubrádió Reggeli gyors műsorában ugyancsak a kötelező bölcsődei ügyletről kérdezték Szűcs Viktóriát. Az interjúban elmondta, hogy a rendelet késeinek tűnik. Véleménye szerint Inkább bújtatott újranyitás, hiszen az 5 fős csoportlétszám keret miatt, növekvő ügyeleti igények esetén, szép lassan további csoportokat kell megnyitni - családi bölcsődéknél, mini bölcsődéknél viszont teljes visszanyitást jelenthet. A kérdés az, hogyha a csoportok létszámkerete betelik, milyen indokkal lehetséges a létszám feletti igények elutasítása.

Ugyancsak nehézséget, problémát vet fel az, hogy a jogalkotó a szülők felelősségi körébe utalja annak megállapítását, írásos nyilatkozat formájában, hogy a gyermek nem fertőző beteg.

Szűcs Viktória összefoglalóul elmondta, hogy nem vitatja a bölcsődei ügyeletre való igényt, de a rendeletből hiányoznak olyan szigorú szabályozási pontok, amelyek az ellátást minden szereplő számára biztonságossá teszik. Példaként említette, hogy Európa olyan országaiban, ahol nem zárt be minden bölcsőde, igen szigorú szabályokat hoztak és alkalmaztak a biztonságos gyermekellátás és munkavégzés érdekében.

A Klubrádiós interjú  ITT hallgatható meg (37:18 - 47:12)